Weer lekker de weg op met de motor
Met de lente in aantocht gaat bij veel motorrijders het hart weer sneller kloppen. Heerlijk om de motor weer uit de stalling te halen en de weg op te gaan. De meesten moeten dan even wennen. En dat geldt ook voor de automobilist.

motorrijdenAls u uw motor in de winter heeft gestald, is het bij de eerste ritten even lastig om weer de juiste automatismen van het motorrijden terug te krijgen. Bochten, snelheid en remafstand inschatten gaat minder gemakkelijk. Maar ook automobilisten moeten in het voorjaar weer wennen aan de motorrijders op de weg. De motorrijder is met zijn smalle silhouet en donkere kleding voor autobestuurders minder zichtbaar. De motor is bovendien relatief snel en lijkt plotseling vanuit het niets op te duiken. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het aantal ongevallen met motorrijders piekt dan ook in april.

Voorkom ongevallen
Het risico om bij een verkeersongeval te overlijden is ongeveer twintig keer groter voor motorrijders dan voor automobilisten. Alle reden dus om uiterst voorzichtig te zijn. Wat kunt u doen op de kans op een ongeval te beperken?

Automobilisten opgelet
Bij de helft van de motorongevallen is een bestel- of personenauto betrokken. Bij 70 procent van die botsingen zegt de automobilist de motor niet gezien te hebben. Wees daarom als automobilist in het voorjaar en de zomer extra alert en ga actief op zoek naar motorrijders in verschillende verkeerssituaties. Bijvoorbeeld wanneer u linksaf slaat. Kijk dan aandachtig vóór u of u misschien een motorrijder tegemoetkomt. Die is sneller dan u denkt. Let ook goed op als u in wilt halen of van rijstrook wisselt. Er kan zo een motor achter u zitten. Ook in de file kunt u verrast worden omdat motorrijders zich daar vrijer kunnen en mogen bewegen.

Verzeker u goed
Geniet van de bewegingsvrijheid die uw motor u biedt, maar wees u bewust van de verkeersrisico's. Zorg ook voor een goede verzekering. Neem daarvoor contact op met ons kantoor. Wij adviseren u over de motorverzekering die bij u past.(14-03-2017)