Hoe belangrijk is vrije zorgkeuze voor u?
Zelf de zorgverlener kunnen kiezen die u gaat behandelen. Veel Nederlanders vinden dat erg belangrijk. Toch blijkt dat niet helemaal uit de keuze van hun zorgverzekering. Hoe belangrijk is vrije zorgkeuze voor u?

Hoe belangrijk is vrije zorgkeuze voor u?In een recent onderzoek naar zorgpolissen, gaf 80% van de ondervraagden aan vrije keuze van zorgaanbieders zeer belangrijk te vinden, net als de zekerheid dat er achteraf geen extra rekening betaald hoeft te worden. Een ander onderzoek van GfK eerder dit jaar laat zien dat 63% van de ondervraagden liever volledige keuzevrijheid heeft dan een lage premie.

Onbekend met soorten zorgverzekeringen
Alleen een restitutiepolis biedt u de zekerheid dat alle zorg uit het basispakket volledig vergoed wordt. Toch blijkt minder dan tien procent van de Nederlanders zo’n polis te hebben. Hoe kan dat? Een op de drie mensen blijkt niet bekend te zijn met de begrippen restitutie-, natura- en budgetpolis. En de helft van de Nederlanders weet niet of zij een restitutie- of naturapolis hebben. Dan is het niet gek dat veel Nederlanders misschien niet de polis hebben die ze eigenlijk willen.

Altijd een volledige vergoeding?
Alleen een restitutiepolis vergoedt de zorg uit de basisverzekering volledig, ongeacht de zorgaanbieder die u heeft gekozen. Maar een restitutiepolis is wel duurder dan een naturapolis. Die laatste geeft alleen een volledige vergoeding van de verzekerde zorgkosten als de zorgverlener een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Laat u zich behandelen door een zorgverlener zonder contract, dan betaalt u vaak een deel van de rekening zelf. Een bepaald soort naturapolis is de zogenaamde budgetpolis. Met die polis kunt u uit nog minder zorgverleners kiezen.

Hoe ruim is uw keuzevrijheid?
Hoe sterk wordt uw keuzevrijheid beperkt als u een naturapolis heeft? Dat kunt u zelf nagaan. Bedenk wel dat u ook met een naturapolis altijd de huisarts mag kiezen die u wilt. Ook voor spoedeisende hulp is er logischerwijs geen keuzebeperking. Verder hebben de meeste naturapolissen alle ziekenhuizen gecontracteerd en moeten verzekeraars ook voldoende andere zorgverleners als fysiotherapeuten en psychologen gecontracteerd hebben. Uw zorgverzekeraar moet kunnen aangeven welke zorgverleners gecontracteerd zijn. Daar kunt u naar kijken om te beoordelen of u de keuze ruim genoeg vindt.

Wensen in kaart
Wilt u weten welke zorgverzekeraar u volgend jaar het meest te bieden heeft? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken uw wensen en verwachtingen en laten u zien welke zorgverzekeringen daar het beste bij u passen. Bent u ergens anders beter uit dan nu? Dan maken wij de overstap voor u in orde.(06-12-2016)